Waar gaat het artikel over?
Het artikel gaat over onderzoek naar de zorgkosten wanneer hartfilmpjes (CTG’s) in de verloskundigenpraktijk worden gemaakt in plaats van in het ziekenhuis. Uit het onderzoek bleek dat de gezondheidskosten afnamen, namelijk een besparing van meer dan 30 miljoen euro voor de zorgverzekeraar.
Elise Neppelenbroek: “Aangezien de kosten voor gezondheidszorg wereldwijd blijven toenemen zijn innovaties die de kosten verlagen dringend nodig. Deze studie geeft de noodzaak aan van het doen van meer onderzoek kostenbesparingen in de geboortezorg.”
Eerder concludeerde Elise Neppelenbroek in haar onderzoek dat zowel verloskundigen in de praktijk, verloskundigen in het ziekenhuis, arts-assistenten als gynaecologen even goed zijn in het beoordelen van een hartfilmpje. Met een hartfilmpje kan de conditie van de ongeboren baby gemeten worden. In Nederland maakt meestal de zorgverlener in het ziekenhuis een hartfilmpje. In meerdere regio’s in Nederland is het nu mogelijk dat een verloskundige uit de buurtpraktijk het hartfilmpje maakt.
De kostenbesparing die het geeft geldt echter niet voor verloskundigenpraktijken. Voor hen zijn de kosten voor het uitvoeren van een hartfilmpje hoger dan voor een ziekenhuis. Een ziekenhuis zal door het wegvallen van het hartfilmpje inkomsten verliezen, maar ze kunnen de vrijgemaakte capaciteit mogelijk gebruiken om zorg te bieden aan zwangere vrouwen met een verhoogd risico. Dit zal de gespecialiseerde zorg voor de zwangere vrouwen die dit het meest nodig hebben verder verbeteren. Bovendien hoeven zwangeren voor een hartfilmpje dan niet naar het ziekenhuis, wat fijn is voor deze zwangere, waardoor het een waardevolle verandering is in de geboortezorg.
Door wie is het artikel geschreven?
Het artikel is geschreven door verloskundige en onderzoeker Elise Neppelenbroek. Zij heeft dit samen gedaan met; Angela Jornada Ben, Bas S W A Nij Bijvank, Judith E Bosmans, Carola J M Groenen, Ank de Jonge en Corine J. M. Verhoeven.
Waar kun je het artikel lezen?
Het Engelstalige artikel heet Antenatal cardiotocography in primary midwife-led care: a budget impact analysis en is gepubliceerd in BMJ Open Quality.
Hoe is de data verzamelt?
Voor de onderzoek is een Budget impact analyse gedaan. Hiermee kunnen onderzoekers de financiële impact van een nieuwe behandeling of interventie beoordelen.
Lees meer over de NIPT
- Lees over wat een CTG is.
- Uit eerder onderzoek van Elise Neppelenbroek en haar collega’s blijkt dat zwangere vrouwen heel tevreden zijn met de zorg rondom het uitvoeren van een CTG in de verloskundigenpraktijk.
- Onderzoek: Hoe implementeer je het antenataal CTG in verloskundigen praktijken?
- Handboek: Antenataal CTG in verloskundigenpraktijken (2021)
- Infographic: ‘De juiste zorg op de juiste plek.’