Bevallen in een warm bad. Het lijkt steeds vaker voor te komen. Wat zijn nou de voordelen van een bevalling in bad? En is het veilig voor de baby? “De rust tijdens een badbevalling vind ik altijd heel bijzonder. Baby’s worden meestal rustig geboren,” vertelt Corine Verhoeven. Zij is hoogleraar Verloskunde en ze werkt als klinisch verloskundige in het ziekenhuis, waar ze ook een verloskamer met bad hebben.
In bad bevallen is veilig
“Uit onderzoek blijkt dat bevallen in bad even veilig is als ieder andere bevalling. Moeders en baby’s krijgen niet vaker problemen,” vertelt Corine.
Het is wel belangrijk dat het badwater nooit warmer is dan 37,7 °C. Op die manier krijgt de moeder en dus ook de ongeboren baby niet een te hoge lichaamstemperatuur. Een hogere lichaamstemperatuur kan bij de ongeboren baby namelijk zorgen voor een te snelle hartslag. Dit kan na de geboorte problemen geven. Normaal gesproken haalt een baby pas adem bij contact met de lucht. Heel soms haalt de baby adem direct na de geboorte, in bad dus. Daarmee kan een baby badwater inslikken. Als het nodig is vraagt de verloskundige je om uit bad te gaan om te zien hoe het met je baby gaat.
Wat is het beste moment om het bad in te gaan?
Corine: “Het beste moment om in bad te gaan is met krachtige, regelmatige weeën. Het effect van het warme water is dan het grootst.”
Minder kans op inscheuren
Vrouwen die in bad bevallen scheuren minder vaak uit. Dit komt omdat de warmte zorgt voor een betere doorbloeding van het gebied tussen je vagina en anus. De huid rekt daardoor makkelijker mee. Ook is daardoor minder vaak een knip nodig.
Wat zijn de voordelen van een badbevalling?
Corine: “Naast minder kans op inscheuren kan het warme water ook zorgen voor een verlichting van de pijn. In warm water maakt je lichaam endorfines aan. Dit zijn hormonen die als een soort natuurlijke pijnstiller werken. In warm water kan je vaak ook beter ontspannen waardoor je de weeën beter kan verdragen.” Ook zorgt het warme water voor een betere doorbloeding. Daardoor maak je meer oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor goede, krachtige weeën. Nog een voordeel is dat je gewichtsloos bent in het water. Daardoor kun je je vrij bewegen en gemakkelijk een houding aannemen die jij fijn vindt. Dit zorgt voor meer ruimte in je bekken waardoor je baby goed kan indalen. Ook helpt de zwaartekracht bij een betere ontsluiting.
Jesmine: “Zodra ik in bad stapte, ging ik meteen op mijn hurken zitten. Niet snel daarna voelde ik persweeën.”
Heeft een badbevalling ook voordelen voor de baby?
Corine: “Vaak zien we dat een baby tijdens een badbevalling rustig wordt geboren. De overgang lijkt zachter te verlopen, mede doordat geluiden en het licht nog wat worden gedempt. Hierdoor huilen de baby’s vaak minder en kort, of zelfs helemaal niet. En liggen ze ook daarna vaak opvallend rustig bij de moeder op de borst.”
Een nadeel is dat je soms toch uit bad moet
Het kan zijn dat je bevalling anders loopt dan gedacht. Als de baby extra in de gaten gehouden moet worden of als zich een onverwachte situatie voordoet, kan de verloskundige jou vragen om uit bad te komen. Dit kan een teleurstelling voor je zijn.
Hoe zit dat nou met poepen in bad tijdens de bevalling?
Poepen tijdens de bevalling is heel normaal. “Bij 80 procent van de bevallingen verliezen vrouwen ontlasting,” vertelt Corine. Gebeurt dit in bad dan zal je verloskundige dit op een discrete manier weghalen met een schepnetje, zodat je er zelf vrijwel niks van merkt.”
Corine, hoe vind jij het om een badbevalling te begeleiden?
“Ik vind het altijd heel bijzonder om een badbevalling te begeleiden. Er heerst vaak een hele serene rust rondom een badbevalling. De overgang van weeën opvangen naar de persweeën verloopt soms bijna ongemerkt, heel natuurlijk. En heel belangrijk: vrouwen kijken over het algemeen zeer goed terug op een badbevalling.”
Bespreek je wensen met je verloskundige
Denk je dat je graag in bad wilt ontspannen of bevallen? Bespreek het vooraf met je verloskundige of gynaecoloog. Die kan dan samen met jou kijken of het veilig is om in bad je weeën op te vangen of om in bad te bevallen. In sommige situaties kan het niet, bijvoorbeeld bij een bestaande ziekte of vanwege jouw voorgeschiedenis.
Meer informatie
Lees meer over bevallen in het ziekenhuis, thuis of in een geboortecentrum. Of bekijk het ervaringsverhaal van Indira over haar bevalling in bad.