Door: Annemarie, verloskundige, gepubliceerd op: 16/07/2024

Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid, ook bij het krijgen van een kind. In dit artikel laten we je zien wat de overheid doet, wat zorgverleners doen en wat jij kunt doen voor een groene start van jullie gezin!

Wat doet de overheid?

In Nederland is de zorg verantwoordelijk voor 7% van de nationale CO2-voetafdruk en 4% van het afval. De Rijksoverheid heeft een akkoord opgesteld met andere partijen om duurzame zorg waar te maken; De Green Deal Duurzame zorg. Er zijn 5 onderwerpen waar ze aan werken:

  1. Het voorkomen van ziektes, het creëren van een gezonde omgeving en gezond leven. Dit zorgt voor meer gezonde jaren waardoor er uiteindelijk minder zorg nodig is.
  2. Meer bekendheid geven over hoe menselijk gedrag, klimaatverandering, vervuiling en gezondheid met elkaar verbonden zijn.
  3. Het verkleinen van de CO2 uitstoot binnen de zorg voor 2030.
  4. Hergebruik van materialen, duurzame inkoop van materialen en minder verbruik van wegwerpmaterialen.
  5. Vermindering van medicijn gebruik en milieubelasting als gevolg van medicijnen.

Wat doet de geboortezorg?

Ook de geboortezorg zet zich in om de voetafdruk te verkleinen. In de geboortezorg werken diverse zorgverleners zoals verloskundigen, kraamverzorgsters, gynaecologen en verpleegkundigen. Zij proberen hun afval te verminderen en minder wegwerpmaterialen te gebruiken.  Kunstenares Maria Koijck maakte deze video met de titel “My first little footprint!”
In de video is te zien hoeveel afval er is bij één bevalling: wel drie vuilniszakken! Door hier bewustere keuzes in te maken, zijn we op weg naar een groenere bevalling. Wat ook helpt is voorlichting aan ouders, minder verwijzen naar het ziekenhuis en mensen minder lang dan nodig in een ziekenhuis laten verblijven.1,2

Er zijn veel ideeën die op dit moment worden onderzocht of al worden uitgevoerd. Een paar voorbeelden:

  1. Het onderzoek ‘Op weg naar groene geboortezorg’ voor een uitvoeringsplan in de verloskundigenpraktijk. Lees hier het interview.
  2. De handreiking ‘Een Groene Verloskamer’ door de ‘Gynae Goes Green’ werkgroep.
  3. De expertgroep ‘GREENER’ bestaande uit verschillende vakgebieden, zet zich in voor duurzaamheid in zorgopleidingen.

Wat kan ik zelf als ouder doen?

Als aanstaande ouders kunnen jullie zelf ook veel doen om duurzamere keuzes te maken.

Babyuitzet
Kijk goed naar de spullen van je babyuitzet. Sommige spullen gaan jaren mee, andere heb je maar kort nodig. Heb je alles echt nieuw nodig? Je kunt spullen huren, leasen, lenen of tweedehands kopen. Denk aan een wiegje, een wipstoeltje, een kinderbox en nog veel meer. Lenen, huren of leasen scheelt ook nog eens ruimte in huis. 3

Of overweeg:

  • Meegroei meubels
  • Wasbare luiers of biologisch afbreekbare luiers
  • Wasbare zwemluiers
  • Wasbare billendoekjes of gebruik een washandje
  • Wasbare zoogkompressen
  • Je moedermelk te doneren aan een moedermelkbank
  • Meubels met FSC keurmerk
  • Stoffen van gerecyclede materialen
  • Leen speelgoed en boeken van de speelotheek of bibliotheek in de buurt

Kraampakket
Een kraampakket wordt gebruikt bij de bevalling en in de kraamweek. Hier zitten voornamelijk wegwerpspullen in. Een kraampakket krijg je van de zorgverzekering of moet je zelf kopen. Er zijn veel duurzame kraampakketten te koop. Hierin zitten spullen gemaakt van bio-plastic, deze zijn makkelijker te recyclen. Duurzame kraampakketten worden vaak nog niet vergoed door de verzekering. Tip: gooi de spullen die overblijven niet weg. Je kunt de spullen die niet gebruikt zijn na de bevalling doneren of weggeven. Vraag of je eigen verloskundigenpraktijk het inzamelt voor vrouwen die geen kraampakket kunnen betalen. Of breng het naar een inzamelpunt van een goed doel, zoals Stichting Baby Hope.

Luiers
Wist je dat volgens Milieu Centraal er gemiddeld zo’n 22 kilo per kind per maand aan wegwerpluiers wordt weggegooid?4 En je met wasbare luiers 450 euro bespaard tijdens de luiertijd van 1 kind? Wasbare luiers hebben dezelfde zachtheid als wegwerpluiers. Rijkswaterstaat is een campagne gestart om wasbare luiers populair te maken.
Tip: bij veel gemeentes kun je subsidie of vergoeding aanvragen als je wasbare luiers koopt.5

Wil je je nog meer lezen, zien of luisteren over dit onderwerp?

Copyright: Maria Koijck, My first little Footprint

Bronnen:
  1. https://www.doq.nl/groene-bevalling-co2-neutraal-met-de-helft-aan-afval/
  2. https://tijdschrift.knov.nl/duurzaamheid-in-de-geboortezorg/
  3. https://verloskundigenamsterdamzuid.nl/nieuws/duurzaam-zwanger-voor-de-wereld-van-jouw-baby/
  4. https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/luiers/
  5. https://www.gemeente.nu/sociaal/subsidies-om-gebruik-wasbare-luiers-te-stimuleren/#:~:text=Voor%20het%20kopen%20van%20een,dat%20bedrag%20maximaal%20100%20euro.