Door: Renske, gepubliceerd op: 08/02/2022

Tijdens je zwangerschap zijn er etenswaren die je beter kan vermijden. Het eten of drinken van deze voeding kan een negatieve invloed hebben op je zwangerschap of op de ontwikkeling van je baby. Van bijvoorbeeld alcohol drinken is algemeen bekend dat het schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Waar minder over bekend is, zijn sommige specerijen en kruiden. Wel belangrijk om te weten, want ook deze kan je soms beter niet of beperkt eten. Mag je bijvoorbeeld kaneel als je zwanger bent? Kaneel zit verwerkt in veel voedingsmiddelen, zoals appeltaart, koekjes en ontbijtkoek. Het zorgt onder andere voor die heerlijke geur. Verloskundige Renske zocht dit uit. Onderzoek toont aan dat kaneel prima past binnen een normaal, gevarieerd voedingspatroon. Maar neem liever geen voedingssupplementen met kaneel, vanwege de grote hoeveelheden kaneel die daar in zitten.

Waarom kan een grote hoeveelheid kaneel schadelijk zijn voor mij of mijn baby?

Veel specerijen en kruiden bevatten van nature aromastof, ook wel plantengifstof genoemd. Zo ook kaneel. Hierin zit de stof coumarine.1 Dit is een bloedverdunnende stof. Een grote hoeveelheid van dit stofje kan leiden tot leverschade of bloedingen. Tijdens je zwangerschap kan coumarine via de placenta ook bij je kind komen en bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen zorgen voor aangeboren afwijkingen bij de baby.2

Coumarine als bloedverdunnend medicijn bij stollingsziekten

Om bloedingen te veroorzaken bij jou of bij je baby is wel veel coumarine nodig. Er is geen onderzoek gedaan naar een veilige hoeveelheid kaneel die je tijdens de zwangerschap kan eten. Wel is er onderzoek gedaan naar het gebruik van coumarine als bloedverdunnend medicijn. Deze studies onderzochten welke dosering er van het medicijn coumarine nodig was voor het behandelen van zwangere vrouwen met een stollingsstoornis. Daarnaast bekeken de onderzoekers de negatieve effecten van deze hoeveelheden coumarine op de zwangere vrouw en haar kind. Ze hielden bijvoorbeeld bij hoeveel vrouwen een miskraam kregen en hoeveel baby’s aangeboren afwijkingen hadden. De onderzoeken laten zien dat er een grote hoeveelheid coumarine nodig is om aangeboren afwijkingen te veroorzaken.3 Deze hoeveelheid zit niet in voedingsmiddelen met kaneel. Wel zitten er grotere hoeveelheden coumarine in voedingssupplementen met kaneel, zoals in kaneelcapsules.

Eet wel een stuk appeltaart, maar neem geen voedingssupplementen met kaneel

Dit klinkt allemaal erg eng, maar wat je moet onthouden is dat je bij normale, gevarieerde voeding niet het risico loopt om teveel kaneel binnen te krijgen. Eet dus gerust een stuk appeltaart of een speculaasje. Je kunt ook kaneel toevoegen aan je eten, maar beperk dit wel en doe het niet dagelijks. Wat je tijdens je zwangerschap wel moet vermijden zijn voedingssupplementen die kaneel bevatten.

Heb je ook vragen over andere voedingsmiddelen?

In het artikel ‘Wat mag ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?’ op deze site lees je meer over voeding tijdens je zwangerschap.

Bronnen:
  1. Kruiden en specerijen | Voedingscentrum
  2. High-Versus Low-Dose Warfarin-Related Teratogenicity: A Case Report and Systematic Review – PubMed (nih.gov)
  3. Limited dose warfarin throughout pregnancy in patients with mechanical heart valve prosthesis: a meta-analysis – PubMed (nih.gov)