Het is nogal een gênante vraag. Iets waar bijna alle vrouwen bang voor zijn of heel erg vervelend vinden. Juist daarom leek het ons goed dit smeuïge verhaal met jullie te delen. Poepen tijdens de bevalling. Is het iets om je voor te schamen? En wat kun eraan doen?
We vragen het Corine Verhoeven, professor Verloskunde, senior onderzoeker op de afdeling Verloskundige Wetenschap van het Amsterdam UMC en bovendien alweer 36 jaar werkzaam als verloskundige.
Lisa (39): “O, sorry… ik ben toch niet aan het poepen?”
Hoe vaak gebeurt dat nou, dat vrouwen moeten poepen tijdens de bevalling?
“Bij bijna alle bevallingen (zo’n 80%) verliezen vrouwen ontlasting. Je bent dus zeker niet de enige!”
Trek jij je neus op als vrouwen moeten poepen tijdens de bevalling?
“Nee, wij vinden echt niks gek. Toen ik net begon als verloskundige niet, en 36 jaar later nog steeds niet. Ik ken ook geen collega’s die hier van opkijken. Een kind wordt nu eenmaal geboren in een mengeling van poep, plas, slijm en bloed.”
Hoe komt het dat je moet poepen tijdens de bevalling?
“De natuur werkt zo dat tegen de tijd dat je gaat bevallen je soms al vaker naar de wc moet, soms zelfs wat diarree hebt.. Op deze manier worden je darmen zoveel mogelijk geleegd, zodat dit niet in de weg zit in het geboortekanaal waar je kindje doorheen komt. Mochten je darmen nog niet helemaal leeg zijn, gebeurt dit alsnog door de druk en het dieper komen van het hoofdje tijdens het persen. Denk maar aan een tube tandpasta die wordt leeggedrukt.”
Heeft poepen tijdens de bevalling een functie?
“Ja zeker, met lege darmen heeft je kindje meer ruimte om ter wereld te komen. Probeer dit dus niet tegen te houden!”
Kun je poepen tijdens de bevalling voorkomen?
“Nee, als je dat probeert houd je de bevalling tegen. Ook de druk van het hoofdje kan namelijk voelen alsof je aandrang hebt.”
Anne (26): “Pas toen mijn verloskundige mij vroeg om nu eindelijk eens te ontspannen, liet ik alles los. Al die tijd probeerde ik krampachtig mijn poep in te houden. Vanaf het moment dat ik ontspande kwam mijn kind eruit. Samen met heel veel ontlasting. Maar dat maakte me op dat moment niet meer uit.”
En hoe zit het met plassen?
“Plassen komt minder voor. Maar in principe geldt hiervoor hetzelfde, een volle blaas kan ruimte in het bekken wegnemen voor het kindje om ter wereld te komen. We adviseren vrouwen dus altijd om tijdens de bevalling zo vaak mogelijk te plassen. Wanneer je dit niet meer zelf kan, bijvoorbeeld bij een ruggenprik, krijg je meestal een katheter.”
Heb je ook tips voor vrouwen die zich er ondanks deze informatie tóch heel erg voor generen?
“Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik doe het toch: Laat het los. Heb er schijt aan! Poepen hoort er net zoveel bij als bijvoorbeeld bloed en slijm tijdens een bevalling.
Als je het toch heel vervelend vindt, zou je een Microlax kunnen nemen als de weeën beginnen. Dit werkt laxerend en zorgt ervoor dat je lege darmen hebt op het moment dat je gaat persen. Bespreek dit van tevoren met je verloskundige.
Mocht je het nu vooral heel gênant vinden als je partner het ziet, bespreek dit dan vooraf op een moment dat je even alleen bent met je verloskundige. Hij/zij kan ervoor zorgen dat je partner bij je hoofd blijft staan. En dat als het gebeurt alles discreet wordt weggepoetst zonder dat iemand het doorheeft. Je kan haar bijvoorbeeld ook expliciet vragen het niet te benoemen als dit jou afleidt tijdens jouw bevalling.”
Ten slotte, hoe komt het dat vrouwen vaak scheetjes laten na de bevalling?
“Als de baby geboren is, zakken je darmen weer naar beneden en komt er lucht vrij. Daar kun je niets aan doen. Dat moet eruit. Ik noem het altijd even meteen na de bevalling, dan weet je wat er komt. Je hoeft je er niet voor te generen. Je hoeft er dus ook geen “sorry” voor te zeggen!”