15 april 2025.

Op dinsdag 6 mei verdedigt verloskundige Elise Neppelenbroek haar proefschrift, genaamd: Antenatal CTG in midwifery-led care – monitoring the journey.

Hartfilmpje in verloskundigenpraktijk

Het antenataal cardiotocogram (CTG) is een hartfilmpje dat in de zwangerschap wordt gemaakt om het welbevinden van de baby te onderzoeken, bijvoorbeeld als een zwangere haar baby niet goed voelt bewegen. In de regel gebeurt dit bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Elise Neppelenbroek heeft onderzocht of deze zorg ook in verloskundigenpraktijken gedaan kan worden en of dat leidt tot ‘waardegedreven zorg’.

Neppelenbroek’s promotieonderzoek laat zien dat het uitvoeren van het antenataal CTG in de verloskundigenpraktijk gepaard gaat met goede zorguitkomsten voor de baby. Daarnaast ervaren zwangeren tevredenheid met deze verplaatste zorg en blijken de kosten lager te zijn.

“De zorguitkomsten zijn vergelijkbaar, de zwangeren zijn tevreden en de zorgkosten zijn lager wanneer de eerstelijns verloskundige een hartfilmpje van de baby maakt”
– Elise Neppelenbroek

Waardegedreven zorg

De gezondheidszorg kampt in toenemende mate met uitdagingen op financieel en personeelsgebied. Belangrijke vraagstukken die hieruit volgen zijn welke zorg echt noodzakelijk is, en wie deze zorg het beste kan geven. Eén antwoord hierop is om de zorg aan te bieden in een setting met de grootste waarde: hoog complexe zorg in ziekenhuizen en laag complexe zorg buiten het ziekenhuis. Dit leidt tot waardegedreven zorg, met als oogmerk maximale gezondheidswinst tegen lagere kosten

Uitdagingen

Neppelenbroek beschrijft in haar onderzoek de uitdagingen van het verschuiven van het antenataal CTG naar eerstelijns verloskundigenpraktijken. Dit vergt een andere manier van werken waarbij zorgverleners in het ziekenhuis en in de eerstelijns verloskundigenpraktijken kunnen rekenen op elkaars expertise en samenwerking. De financiële regels en afspraken hebben ook invloed op de samenwerking en daarmee de kwaliteit van de geboortezorg.

Blauwdruk voor nieuwe kansen

De verloskundigen en gynaecologen die hebben meegewerkt aan deze innovatie zijn de uitdaging aangegaan om een nieuwe manier van werken uit te proberen. Samen met cliëntvertegenwoordigers hebben ze op een succesvolle manier de blauwdruk gecreëerd voor nieuwe kansen van verbetering in de geboortezorg. Het proefschrift laat zien dat zorgverleners in de geboortezorg de mogelijkheid hebben om via nieuwe en uitdagende initiatieven hun grenzen te verleggen en hiermee innovaties te creëren die bijdragen aan waardegedreven zorg.

Verdediging

Op dinsdag 6 mei 2025 verdedigt Elise Neppelenbroek aan de Vrije Universiteit Amsterdam haar proefschrift ‘Antenatal CTG in midwife-led care: monitoring the journey’. De openbare verdediging vindt plaats om 15.45 uur aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de Boelelaan 1105, Amsterdam en is ook te volgen via een livestream.