Lopend Onderzoek

De zorg bij een onbedoelde zwangerschap

Aanmelden voor dit onderzoek

Neem deel aan het onderzoek naar zorg bij onbedoelde zwangerschap

In The IPC-UP study onderzoeken we de zorg aan vrouwen met een onbedoelde zwangerschap en hun partners. Heb jij daar ervaring mee? Dan nodigen we je uit om deel te nemen. We komen graag in gesprek met vrouwen en mannen die ervaring hebben met een onbedoelde zwangerschap, hun vrienden en familie, en zorgverleners: huisartsen en verloskundigen.

Waarom dit onderzoek?

We willen een beter beeld krijgen van de zorg rondom een onbedoelde zwangerschap: wat zijn de ervaringen, wat zijn de behoeften? Het doel is de zorg van huisartsen en verloskundigen te verbeteren bij (het voorkomen van) onbedoelde zwangerschappen.

Wat is een onbedoelde zwangerschap?

Een zwangerschap is onbedoeld als er geen kinderwens meer is of als een zwangerschap veel eerder plaatsvindt dan gepland. Of mensen een zwangerschap onbedoeld vinden, kan veranderen in de loop van de zwangerschap. Ook kan bijvoorbeeld voor een vrouw de zwangerschap bedoeld zijn, maar voor de partner onbedoeld.

Hoe kun je deelnemen?

We zijn op zoek naar vrouwen en mannen die ervaring hebben met een onbedoelde zwangerschap, en hun vrienden en familie. Je kunt je nu aanmelden via het aanmeldformulier.

Daarnaast zijn we op zoek naar huisartsen en verloskundigen die met ons in gesprek willen over het verlenen van zorg bij een onbedoelde zwangerschap. Huisartsen en verloskundigen kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier voor zorgverleners.

Deelnemen, wat betekent dat?

Deelnemen betekent dat je jouw ervaringen bespreekt met een onderzoeker. Het gesprek duurt ongeveer een uur. Tijdens dit gesprek praten we over de zorg die je hebt gekregen, of de zorg die je als zorgverlener hebt gegeven. Het gesprek vindt plaats op een plek waar jij dat prettig vindt. Dit kan thuis, bij de onderzoeker op kantoor, of ergens anders. Om je te bedanken voor je inzet krijg je een VVV-bon van 30 euro.

Heb je vragen over het onderzoek?

Neem dan contact op met onderzoeker Amke van Tintelen (a.m.g.van.tintelen@umcg.nl). Wil je je aanmelden om mee te doen aan een interview? Dan kun je je opgeven via dit formulier.  Zorgverleners kunnen zich opgeven via dit formulier.

Meer informatie over het onderzoek

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Zo worden gegevens van huisartsen en verloskundigen uit heel Nederland geanalyseerd, maar ook gaan we in gesprek met vrouwen die ervaring hebben met een onbedoelde zwangerschap, hun partners, huisartsen en verloskundigen. Tot slot gaan we samen met alle betrokkenen onderzoeken hoe zorgverleners vrouwen met een onbedoelde zwangerschap het beste kunnen ondersteunen.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Onbedoelde zwangerschap kan invloed hebben op de gezondheidsuitkomsten van moeder en kind. In de praktijk zien huisartsen en verloskundigen weinig vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. Hierdoor hebben zorgverleners mogelijk minder ervaring met het geven van voorlichting en (na)zorg aan deze groep zwangeren.

Door wie wordt dit onderzoek gedaan?

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het UMCG in samenwerking met Fiom, Consortium ZeGNN, Zorgbelang Groningen en Sterk uit Armoede. Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Danielle Jansen, dr. Jens Henrichs, dr. Sophie Bolt en promovenda Amke van Tintelen.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief IPC-UP en DOEN maart 2022

Nieuwsbrief IPC-UP en DOEN mei 2023